Formę do pieczenia o wym. 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170 °C.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao i wymieszaj.
Do rondelka wlej wodę i dodaj masło, podgrzewaj do rozpuszczenia się masła. Następnie dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj powoli czekoladową masę. Na koniec wsyp suche składniki i zmiksuj całość do połączenia składników.
Ciasto przelej do formy.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misie, dodaj cukier puder i pastę waniliową. Ubij wszystko na gęsty krem.
Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Na dolny blat ciasta wyłóż krem, przykryj górnym blatem i dobrze dociśnij.
Masło i mleko podgrzej w rondelku, aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodaj zawartość opakowania na polewę, wymieszaj dokładnie a potem podgrzewaj do zagotowania i uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową polewę wylej równo na ciasto. Na koniec udekoruj ulubioną posypką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki