Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Foremkę do tarty o śr. 26 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto czekoladowe możesz upiec również w blaszce o wym. 25 x 35 cm. Tabliczkę czekolady pokrój na kawałki. Umyj gruszki, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na 8 części. Kiedy masło przestygnie, przelej je do miski, dodaj zawartość opakowania ciasta, jajka i wodę. Wszystko razem miksuj mikserem przez ok. 5 minut, na końcu dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy. Na górze poukładaj kawałki gruszek.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki