Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i ubijaj do uzyskania lśniącej konsystencji. Żółtka utrzyj w osobnej misce z resztą cukru i ekstraktem. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej olej, a następnie dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z pozostałym ciastem mikserem na wolnych obrotach. Mrożone jagody obsyp mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Przełóż jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj. Całość przelej do przygotowanej blachy.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki