Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Masło rozpuść, mleko podhrzej. Płynne składniki dodaj do suchych i zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h, aby podwoiło swoją objętość.
Posmaruj narożniki blachy z wyposażenia piekarnika masłem i przyklej do niej papier do pieczenia, co ułatwi ci nakładanie ciasta.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie, dodaj sól, cukier i pieprz, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, do momentu, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestudzenia.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oddzielniej patelni. Odstaw do przestudzenia.
Jaja zmiksuj ze śmietaną, przypraw do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na wielkość formy i przełóż na blachę. Posmaruj sosem, zostawiając ok. 1,5 cm nieposmarowanych brzegów. Na ciasto wyłóż cebulę i boczek. Całość odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono