Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puch, wymieszać delikatnie z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką, nałożyć ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody, płynną zmiksować z budyniem. Ciasto przełożyć na płaski talerz, nasączyć ponczem.
Pół czekolady rozpuścić w rondelku z 5 łyżkami śmietanki, przełożyć do papierowej szprycki. Ułożyć na cieście 6 przeciętych wzdłuż połówek bananów (w formie wiatraczka) i skropić je sokiem z cytryny. Połowę czekolady wycisnąć na banany. 400 ml schłodzonej śmietanki ubić z cukrem pudrem, dodać do zimnego budyniu, razem zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto formując łyżką kopiec.
Na masie ułożyć 4 połówki bananów, skropić je sokiem cytrynowym. Wycisnąć resztę czekolady. Boki ciasta posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki