Dno kwadratowej formy o wym. 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
W misie miksera umieść jajka i cukier. Całość ubijaj ok. 15 minut do otrzymania jasnej, puszystej masy. Zmniejsz obroty na najniższe i dodaj wodę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier z wanilią przesiej do masy jajecznej i wymieszaj również na niskich obrotach. Masę przełóż do formy, wyrównaj.
Piecz do suchego patyczka. Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Najlepiej przygotuj biszkopt dzień wcześniej, owiń folią i zostaw na noc w lodówce.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Śmietankę ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj do połączenia z pastą waniliową i cukrem pudrem. Delikatnie wmieszaj śmietankę do twarogu. Żelatynę rozpuść, zahartuj kilkoma łyżkami masy serowej i wymieszaj całość.
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden blat połóż na dno formy. Na biszkopt wylej połowę masy serowej. Ułóż na niej warstwę herbatników. Kajmak rozsmaruj na ciastkach i wylej pozostałą część masy serowej. Przykryj drugim blatem kakaowego biszkoptu. Na wierzchu ciasta poukładaj maliny i zalej lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto udekoruj swoimi ulubionymi motylkami waflowymi od Dr. Oetkera.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki