Do mąki i proszku do pieczenia dodać miękką margarynę, żółtka, cukier puder, sól, sok pomarańczowy i wymieszać mikserem. Zagnieść ciasto w kulę i schłodzić co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować do grubości 4 mm (jeśli ciasto będzie się kleić posypać mąką). Foremką w kształcie np. kwiatka wycinać mniejsze i wększe ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstawić do piekarnika. Piec na jasno złocisty kolor.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Lukier klasyczny i polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Nakładać na wystudzone ciastka. Na wierzch ułożyć mniejsze ciasteczka i również ozdobić polewą i lukrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki