Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt motylka. Motylki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Ciastka piecz do czasu aż się zrumienią. Po upieczeniu ciastka przełóży na kratkę i odstaw do wystygnięcia.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy ciastka całkowicie ostygną, przygotuj lukier.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Lukrem polej skrzydełka motylków. Przed zastygnięciem lukru, udekoruj skrzydełka perełkami cukrowymi. Następnie rozgrzej lukier różowy w kąpieli wodnej i wypełnij nim „korpusy" motylków. Ciasteczka odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki