Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką. Następnie wyciąć ciasteczka za pomocą foremek lub własnoręcznie wykonanego z kartonu szablonu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.
Blachę wstawić do piekarnika. Serduszka piec na jasnozłoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Następnie do trzech małych miseczek odłożyć po jednej dużej łyżce gotowego lukru. Do każdej porcji dodać osobno po kilka kropel barwnika, aby uzyskać pożądany kolor: żółty, zielony i różowy. Każdy kolor lukru przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.
Aby uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia po aplikacji kolorowego lukru pozostanie gładka, należy zastosować technikę dekorowania lukrem „ na mokro". Po nałożeniu równej warstwy białego lukru od razu należy nakładać kolejne, kolorowe warstwy lukru – ważne jest, aby warstwa bazowa (biała) była jeszcze mokra. Systematycznie z woreczka lub tutki należy ostrożnie wyciskać punktowo kolorowy lukier i wykałaczką rozciągać go w odpowiednim kierunku, nadając kształt płatka, albo listka.
Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że bazowy lukier zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania" będzie niemożliwe. Jeśli zauważymy w czasie dekorowania, że lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki