300 g miodu podgrzewaj na wolnym ogniu z 200 g masła stale mieszając. Przestudź. Dodaj 500 g mąki, przyprawę korzenną oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w 3 łyżkach miodu. Ciasto wyrób, odstaw do schłodzenia (optymalnie na 2 dni).
Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 3 mm), foremkami wykrój ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
2 op. Lukru rozmieszaj w miseczce. Na całkowicie wystudzone pierniczki nakładaj najpierw równą warstwę lukru, aplikując go łyżeczką lub pędzelkiem – następnie odstaw, aż lukier zastygnie (w czasie lukrowania dobrze jest ułożyć ciasteczka na metalowej kratce, aby nadmiar lukru mógł swobodnie spłynąć). Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, przygotuj trzecie opakowanie Lukru. Gotowy lukier przełóż do pergaminowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wyciśnij na pierniczki fantazyjne wzorki. Zanim druga warstwa lukru zastygnie, na środek każdego ciasteczka ostrożnie połóż perełkę. Udekorowane pierniczki odłóż do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki