Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć na jednolitą masę. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka, które układaj na blasze.
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasteczka odstaw do wystudzenia.
Lukier plastyczny zagnieć krótko, aby był bardziej elastyczny. Następnie rozwałkuj go na blacie, który bardzo delikatnie oprósz przez sitko mąką ziemniaczaną. Okrągłą foremką i foremką z falbanką wycinaj kształty. 2-3 łyżeczki cukru pudru wymieszaj z niewielką ilością wody na tzw. lukier i za jego pomocą przyczep dekoracje na ciasteczka. Następnie odciskaj w lukrze plastycznym wzorki i doklej perełki. Tak przygotowane ciasteczka odstaw do wyschnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki