Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wodę i całość zagnieć do połączenia się składników. Na koniec dodaj oliwę i zagnieć na jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie bardzo luźne, przełóż je do suchej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Po tym czasie, osobny arkusz papieru do pieczenia oprósz delikatnie i dokładnie mąką. Wylej na środek połowę ciasta, łapiąc za dwa przeciwległe końce papieru obtocz ciasto w mące, a następnie przełóż na blachę i lekko uformuj ciabattę. To samo powtórz z drugą częścią ciasta. Uformowane ciabatty przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 40 - 60 minut.
Wyrośnięte ciabatty wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C
Dodatkowo do ciasta dodaj 80 g suszonych pomidorów z zalewy.
Do podstawowego przepisu pod koniec wyrabiania dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, przełóż ciasto do miski i przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Pieczenie jak w wersji podstawowej.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono