Melon umyć, przekroić na pół, wybrać pestki, obrać ze skóry, drobno pokroić, odważyć 500 g.
Paprykę umyć, odkroić części nie jadalne, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę.
Pomarańczę dokładnie umyć, obrać ze skórki. Wykroić z niej ostrym nożem cząstki tak, aby były pozbawione białej skórki.
Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do garnka, wymieszać dokładnie z żelfixem, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać rodzynki, ocet, sok pomarańczowy, cukier, gorczycę, koncentrat z buraków i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Chutney zestawić z ognia, napełnić po brzegi wyparzone słoiczki, zamknąć szczelnie pokrywkami.
Przepisy
Przetwory
Przetwory
Przetwory