Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukinię umyj i obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Odważ 600 g. Mandarynki odsącz. Sok z puszki przelej do garnka, dodaj cukinię i gotuj wszystko tak długo, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie umyj brzoskwinie, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Kiedy cukinia będzie już miękka, dodaj do garnka przygotowane brzoskwinie, Żelfix i ocet winny. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj mandarynki i pestki z dyni. Całość dopraw do smaku cukrem i suszoną bazylią i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Gorący chutney przełóż do wyparzonych słoiczków, które po napełnieniu odłóż do góry dnem na ok. 5 minut.
Przepisy
Przetwory
Przetwory