Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pomarańcze obrać ze skóry i powycinać cząstki ostrym nożem tak, aby pozbyć się białych błonek, rozdrobnić.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Papryczki chili umyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę. Ostrym nożem zeskrobać miąższ.
Owoce i paprykę przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, chili i cukier. Wsypać Żelfix.
Chutney zagotować nie przerywając mieszania. Gotować ok. 3 min.
Garnek zestawić z ognia, dodać koncentrat z czerwonych buraków, mieszać do zaniku piany.
Gorącym chutneyem napełnić po brzegi słoiki, szczelnie zakręcić pokrywki i ustawić na ok. 5 minut do góry dnem.
Przepisy
Przetwory
Przetwory
Przetwory