Morele i warzywa dokładnie umyć. Skórkę moreli i pomidorów ponacinać ostrym nożem. Z pomidorów wykroić twardą białą część przy szypułce.
Morele i pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, morele wypestkować, pokroić w kostkę.
Marchewkę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Odważone po 250 g składniki (morele, pomidory, marchew) przełożyć do garnka, wlać nektar brzoskwiniowy wsypać Żelfix, dodać curry i ocet. Składniki mieszać, doprowadzając masę do zagotowania, następnie wsypać cukier.
Dalej mieszając gotować ponownie jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i chili.
Garnek zestawić z ognia, mieszać do zaniku piany lub zebrać ją łyżką cedzakową.
Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na ok. 5 min. do góry dnem.
Przepisy
Przetwory
Przetwory
Przetwory