Wafle ryżowe drobno pokruszyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszone wafle, cukier, jajko, aromat pomarańczowy i miękkie masło. Zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 ciasta rozłożyć równomiernie w tortownicy, ponakłuwać widelcem.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Upiec pozostałe dwa spody. Papier z ciasta zdejmować ostrożnie, ponieważ ciasto jest kruche.
Śmietankę mocno schłodzić i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać po trochu serki waniliowe mieszając łyżką. Masę podzielić na trzy części.
Spody przełożyć przygotowanym kremem. Krem wyciskać za pomocą szprycy. Pomarańcze wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem. Ostrym nożem wyciąć białe błonki. Skrórkę pomarańczy zetrzeć drobno na tarce. Wierzch torcika udekorować cząstkami i skórką pomarańczy oraz posypać startą czekoladą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki