Rozpuść i ostudź masło. Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ciasto odsatw do wystudzenia. Zdejmij papier. Z ciasta wytnij nożem kształt choinki.
Większą część wiórków przesyp do woreczka i dodaj zielony barwnik. Potrząsając woreczkiem zabarw wiórki na zielono.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Następnie udekoruj ciasto. Na nie zastygnięty jeszcze lukier wysyp wiórki kokosowe zielone oraz pozostałe białe tworząc "śnieg na gałęziach". Udekoruj choinkę posypkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki