Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki (6 wielkości). Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Na pierniczkach rysujemy kropeczki pisakami (czekoladowy i biały) obrysowując kontur gwiazdki. Pierniki układamy jeden na drugim na przemian piernik w białe kropki, piernik w czekoladowe kropki i piernik nieozdobiony. Najlepiej do tego nadaje się gwiazdka w najmniejszym rozmiarze. Pierniczki między sobą możemy połączyć lukrem lub pisakami, aby choinka była stabilna. Wierzch każdego pierniczka smarujemy odrobina lukru lub robimy niewielki wzorek pisakiem, a następnie sklejamy. Z jednego opakowania Pierniczków Dr. Oetkera można zrobić 2 takie choinki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki