Wymieszaj w misce mąkę pszenną, mąkę razową, sól, drożdże, zakwas i cukier. Stopniowo dodawaj wodę oraz rozpuszczone masło, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h.
Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je ponownie za pomocą miksera. Następnie przełóż ciasto do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą i posyp sezamem. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Wstaw foremkę do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Następnie zmniejsz temp. do 190°C i kontynuuj pieczenie.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono