Wsyp do miski mąki, cukier, sól, drożdże oraz zakwas i wymieszaj. Dodając porcjami ciepłą wodę i olej wyrabiaj ciasto ok. 5 min mikserem z końcówką z hakiem. Na koniec domieszaj ziarna (zostaw trochę do posypania wierzchu).
Ciasto przełóż do formy o wymiarach 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp ziarnami.
Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzej do 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Następnie zmniejsz temperaturę.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika oraz z foremki i pozostaw do wystudzenia.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono