Mąkę pszenną, makę żytnią, drożdże, sól i cukier wymieszaj dokładnie w misie.
Następnie dodaj wodę i zagnieć na jednolite ciasto ,na koniec dodawaj stopniowo pestki i zagniataj aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 h aż podwoi objętość.
Po tym czasie na oprószony mąką blat wyłóż ciasto, zagnieć lekko i uformuj podłużny bochenek.
Blachę z wyposażenia piekarnika oprósz dokładnie mąką i połóż na niej uformowany chleb.
Oprósz delikatnie wierzch chleba mąką i natnij z jednej strony wzdłuż ostrym, gładkim nożem lub żyletką.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Chleb wyraźnie powinien zwiększyć swoją objętość.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 230° , a na najniższym poziomie ustaw naczynie lub głęboką blachę.
Tuż przed włożeniem chleba do pieczenia wlej do naczynia ok. 1-1,5 l gorącej wody, aby zaparować piekarnik. Od razu wstaw chleb do pieczenia i piecz, aż chleb się wypiecze, a skórka będzie rumiana.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono