Wymieszaj w misce mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, drożdże, zakwas, cukier, sól i ziarna słonecznika. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h.
Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je ponownie za pomocą miksera. Następnie przełóż ciasto do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp ziarnami słonecznika i delikatnie natnij nożem. Chleb odstaw do wyrośnięcia na 1 h w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzej do temp. 210°C. Wstaw foremkę do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Następnie zmniejsz temp. do 180°C i kontynuuj pieczenie.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono