Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż folią (najlepiej z rękawa do pieczenia).
Biszkopty przytnij tak, by utrzymały się w pionie. Wyłóż nimi boki i dno formy.
Do wysokiego naczynia odlej ok. 150 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj.
500 g malin zblenduj i przetrzyj przez sitko. Przelej do garnka, dodaj 350 ml mleka,
zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj budynie wymieszane z mlekiem i cukrem.
Cały czas mieszając ponownie zagotuj. Odstaw do przestudzenia, mieszając co jakiś
czas, by nie powstała skorupka. Krem budyniowy przełóż do formy, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem, wstaw do lodówki do schłodzenia.
Kawałki białej czekolady przełóż do miseczki. Podgrzej 100 ml śmietanki i zalej nią czekoladę. Odstaw na kilka minut do rozpuszczenia się czekolady, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone, na końcu przelej rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj. Zdejmij folię z kremu budyniowego i wciśnij w krem kilka malin. Następnie nałóż krem z białej czekolady. Udekoruj pozostałymi malinami. Odstaw na ok. 6 godz. do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki