Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Wymieszaj mąkę z drożdżami suszonymi. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (oprócz czekoladowych kropelek) i wyrabiaj ciasto z pomocą miksera z hakiem do zagniatania, do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ponownie zagnieć ciasto na oprószonym mąką blacie i delikatnie zagnieć w nie również czekoladowe kropelki (1 łyżkę kropelek pozostaw do posypania). Podziel ciasto na 5 równych kawałków (najlepiej je zważy, jedna porcja powinna ważyć ok. 200 g) i uformuj je w paski o dł. ok. 40 cm.
Ściśnij 5 pasm obok siebie i zapleć je w warkocz. Pasmo, które znajduje się najbardziej po prawej stronie przełóż pomiędzy pasmo pierwsze i drugie od lewej.
Następnie pasmo pierwsze z lewej przełóż na środek.
Drugie pasmo z lewej przełóż na środkowe pasmo.
Powtórz te kroki.
Na koniec mocno dociśnij końce do siebie. Przechyl warkocz w lewo. Przesuń warkocz z papierem do pieczenia na blachę z wyposażenia piekarnika, przykryj go bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 20 - 30 min (aż wyraźnie powiększy swoją objętość). Nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
Żółtko wymieszaj z mlekiem trzepaczką, posmaruj nimi warkocz i posyp pozostałymi kropelkami czekolady.
Chałkę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu przełóż chałkę z papieru do pieczenia na kratkę do przestudzenia i odstaw do ostygnięcia. Uważaj, bo czekoladowe kropelki są po pieczeniu bardzo gorące!
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki