Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o dł. 25 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika. Po ok. 15 min. pieczenia, natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. i odstaw do wystudzenia. Następnie ciasto pokrusz w misce. W drugiej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj przyprawę korzenną oraz pokruszone ciasto. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na papierze do pieczenia.
Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Patyczki do szaszłyków zamocz w polewie i wbij w przygotowane kulki. Kulki na patykach zamocz w płynnej polewie. Następnie można je umieścić w szklance z cukrem, aby nie przesuwały się. Gdy polewa lekko zastygnie można udekorować lizaki śnieżynkami, perełkami, cukrem błyszczącym oraz pisakami cukrowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki