Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź i zdejmij foremki.
Babeczki pokrusz na małe kawałeczki, dodaj sok i razem zagnieć. Z ciasta ulepi małe kuleczki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będą płynne przelej do miseczek (każdą osobno). Połowę kulek zamocz w białej polewie, natomiast drugą połowę w polewie deserowej. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.
100 g zmielonych migdałów, 100 ml śmietanki 30 % tł., 1 tabliczka białej czekolady (rozpuszczonej), ½ łyżeczki Aromatu migdałowego Dr. Oetkera. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj migdały, śmietankę, rozpuszczoną czekoladę i aromat. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.
50 g wiórek kokosowych, 100 ml śmietanki 30 % tł., 3 łyżki ajerkoniaku lub innego likieru. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj wiórki kokosowe, śmietankę i alkohol. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki