Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, następnie dodaj do cebuli, dopraw do smaku i smaż bez przykrycia, aby woda odparowała, a pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Usmażone pieczarki odsącz na sitku z resztek wody i przestudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, wodę i jajko. Całość wyrabiaj mikserem z konćówką do ugniatania ciasta, pod koniec dodaj olej. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 12 części. Każdą część rozwałkuj na koło o średnicy ok. 13-14 cm. Na środku wyłóż nadzienie, zlepiaj jak pierogi i układaj łączeniem do dołu na blasze z wyposarzenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono