W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto. Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę, wyrabiaj przez chwilę ręką, następnie podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj 4 mniejsze kulki, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem i posiekaną pietruszką. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 3 mm. Papryczkę drobno posiekaj.
Gdy ciasto wyrośnie natnij każdą z bułeczek nożem tworząc rowek (nie przecinaj bułeczek na pół). W każde wgłębienie nakładaj czosnkowe nadzienie przy pomocy rękawa cukierniczego (jak najgłębiej w ciasto). Następnie na wierzchu nadzienia ułóż posiekaną papryczkę.
Przed pieczeniem boki bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia z bułeczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono