Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Następnie dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. odstawić do wyrośnięcia.
Ze 150 g jagód (jeżeli są to owoce mrożone należy je rozmrozić), czubatej łyżki cukru pudru i łyżki mąki ziemniaczanej przygotować nadzienie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać szklanką koła. Podczas nadziewania bułeczek pozostałe ciasto przykryć ściereczką. Każdy krążek ciasta rozciągnąć palcami, na środek nakładać łyżeczkę nadzienia jagodowego i sklejać brzegi krążków jak pierogi. Następnie brzegi podwinąć i utoczyć kulę. Kulki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by podrosły. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki