Obie mąki wsyp do miski. Następnie dodaj drożdże. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj całość do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto ponownie krótko zagnieć. Następnie uformuj z niego wałek i podziel go na 16 równych części. Uformuj bułeczki. Ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, mak oraz mąkę wysyp na małe talerzyki. Wierzch bułeczek posmaruj wodą i obtaczaj w nasionach. Następnie bułeczki układaj na blasze (osobno lub razem w formie wianka). Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono