Obie mąki przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko i wyrabiaj aż składniki się dokładnie połączą. Następnie dodaj rozpuszczone masło i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej cienko masłem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, podziel na 10 części i uformuj kulki. Układaj je w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Przepisy
Na słono
Na słono