Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło i jajko. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, odstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Formę do tarty o śr. 23 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki.
Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Połowę śmietanki przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż ziarenka wanilii i razem z laską dodaj do gotującej się śmietanki. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem i dodaj do gotującej się w garnku śmietanki. Cały czas mieszaj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie usuń laskę wanilii i odstaw garnek z budyniem z ognia.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Gorący budyń przelej na jego spód. Brzoskwinie umyj, pokrój na półksiężyce i ułóż na budyniu.
Schłodzony, rozwałkowany mniejszy placek wyjmij z lodówki i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.
Tartę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzoną tartę oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki