Marchew, kalafior umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Warzywa krótko gotować w osolonej wodzie (ok. 5 min), osączyć na sicie. Z papryki usunąć skórkę, przeciąć na pół oczyścić z nasion. Każde warzywo zmiksować w oddzielnym naczyniu. Mleko zagotować, żółtka ubić na pianę, wymieszać z mlekiem. Wlać śmietankę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z mlekiem, doprawić solą, pieprzem, curry, podzielić na cztery części i dodać do zmiksowanych warzyw. Prostokątną formę (dł. 24 cm) posmarować tłuszczem. Nałożyć pierwszą warstwę budyniu, schłodzić. Postępować z każdą warstwą tak samo. Budyń wstawić na kilka godzin do lodówki. Serwować w plastrach z natką pietruszki.
Przepisy
Na słono
Na słono