Masło roztop i lekko ostudź, mleko podgrzej (nie może być gorące). W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, jajka, otartą skórkę i sok z cytryny oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj roztopione masło. Zagnieć całość na gładką masę. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiaj ciasto ręką a następnie podziel je na 4 równe części. Z każdej części uformuj 4 kulki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj na blasze w 1 cm odstępach, następnie przykryj ściereczką i poczekaj aż wyrosną (ok. 15 minut).
Przed pieczeniem posmaruj buchty roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone buchty wyjmij z piekarnika. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki