Głęboką blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj tłuszczem i włóż papierem do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj gorącą wodę i zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubij na puszystą masę. Mąki wymieszaj z z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Dodawaj partami do masy jajecznej cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Gotową masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę i wyrównaj łyżką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu ciasto odwróć papierem do góry. Papier zwilż zimną wodą, dzięki czemu ciasto będzie lepiej odchodzić od papieru. Biszkopt przekrój na pół i odetnij nożem nierówne brzegi.
Brzoskwinie przełóż do miski. Odlej do miseczki kilka łyżek syropu z brzoskwiń i wsyp opakowanie żelatyny. Żelatynę wymieszaj z syropem i rozpuść w kuchence mikrofalowej (żelatynę można także rozpuścić w kąpieli wodnej). Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, zblenduj na gładką masę, dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie i odstawi do lodówki do stężenia.
Do ½ szklanki wody dodaj 1 łyżkę cukru i sok z połowy cytryny. Wszystko wymieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Biszkopt nasącz ponczem. Na pierwszą warstwę ciasta nałóż mus brzoskwiniowy i przykryj go drugą warstwą ciasta.
Schłodzoną, słodką śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubijaj jeszcze chwilę. Bitą śmietanę równo rozsmaruj na wierzchu ciasta.
Ciasto udekoruj srebrnymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki