Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Dno blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Nie przerywając ubijania dodaj żółtka. Na końcu wsyp przesiane z proszkiem mąki i delikatnie wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
Masę przełóż do blachy, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu odstaw biszkopt do całkowitego wystudzenia.
W czasie gdy biszkopt się piecze, do wrzącej wody wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj aż się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia.
Brzoskwinie odsącz z syropu (odłóż 2 połówki do dekoracji) i pokrój w niedużą kostkę. Kawałki brzoskwiń dodaj do wystudzonej galaretki wymieszaj i wstaw całość do lodówki do momentu aż galaretka zacznie nabierać mocno żelowej konsystencji.
Wystudzony biszkopt wyjmij z blachy, zdejmij papier do pieczenia i odetnij ewentualne wybrzuszenia. Na dnie formy ułóż nowy kawałek papieru, a na nim połóż biszkopt. Składniki na poncz wymieszaj ze sobą i nasącz delikatnie biszkopt.
Tężejącą galaretkę z brzoskwiniami wyłóż równomiernie na biszkopt i wstaw do lodówki do stężenia. Gdy galaretka wyraźnie stężeje przygotuj masę sernikową.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż równomiernie na galaretce. Szpatułką zakończoną ząbkami zrób dekoracyjny wzór, a na koniec udekoruj plasterkami brzoskwiń. Wstaw do lodówki na ok. 1 h do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki