W garnuszku na małym ogniu roztopić masło z czekoladą. Odstawić do wystygnięcia. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijać przez 4-5 minut aż powstanie puszysta masa. Wolnym strumieniem dolać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej blachy wlać ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i odłożyć ok. 50 g, zabarwić barwnikiem zielonym do uzyskania pożądanego koloru i przecisnąć przez małe sitko, aby powstała struktura trawy.
Pozostałą masę marcepanową podzielić na dwie części. Jedną część zabarwić barwnikiem czerwonym i ulepić 8 kapeluszy muchomorów. Z pozostałej masy ulepić nóżki grzybów. Kapelusze i nóżki muchomorów skleić ze sobą przy pomocy białego pisaka cukrowego. Następnie pisakiem namalować kropki na kapeluszach grzybków. Muchomorki oraz trawkę przykleić do ciasta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki