Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier puder i cukier wanilinowy i sól, wymieszaj. Jajka rozmieszaj z ciepłym mlekiem i dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj do połączenia składników, po czym stopniowo, cały czas zagniatając, po kawałkach dodawaj miękkie masło. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnej miski wysmarowanej masłem przełóż ciasto, przykryj dokładnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 h, do podwojenia swojej objętości.
Foremki o wym. 7 - 10 cm wysmaruj masłem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i delikatnie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek, podziel na dwie części. Każdą połowę podziel na 3 cześci.
Z każdego kawałka ciasta oderwij ¼ porcji i uformuj małą kulkę, z pozostałych części utwórz duże kule. Większe kulki ciasta przełóż do foremek. Pośrodku każdej zrób wgłębienie, posmaruj je roztrzepanym jajkiem ze śmietaną i umieść we wgłębieniu mniejsze kulki. Przykryj ściereczką i odstaw na 1/2 h do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem ze śmietaną. Wstaw do piekarnika.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki