Przygotować okrągłą formę o ø 24 cm, posmarować ją masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodając cukier powoli miksować, następnie dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą, dodać mąki i wymieszać. Następnie dodać 1 tubkę barwnika niebieskiego, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy ciasto się upiecze wystudzić je, wyjąć z foremki – ściągnąć z ciasta papier do pieczenia, jeśli był używany. Foremkę umyć, osuszyć, boki posmarować oliwą lub masłem. Włożyć na spód upieczone ciasto.
Do wysokiego naczynia wlać 1000 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny i miksować przez 2 minuty. Do masy dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki, rozsmarować dokładnie w formie i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem. Schłodzony sernik udekorować ubitą śmietaną, owocami i miętą – najlepiej tuż przed podaniem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki