Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, czarne i ciemne kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Delikatnie wmieszaj składniki suche i przełóż ciasto do tortownicy.
Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój na 3 lub 2 części.
Do wysokiej miski włóż serek mascarpone, serek śmietankowy, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i stabilnej konsystencji. Masą przełóż blaty wystudzonego biszkoptu.
Borówki umyj i odsącz na papierowym ręczniku. Na górze tortu ułóż świeże owoce borówek i listki mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki