Oddziel żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesianą mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodaj do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąkę z proszkiem. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu zetnij kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka. Ścinki ciasta drobno pokrusz. Biszkopt przekrój poziomo na połowę.
Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, wsyp do śmietany i ubij na sztywno. Wierzch i boki tortu udekoruj przygotowaną masą śmietanową.
Czekoladę zetrzyj na tarce, obsyp boki jajka. Boki można również udekorować drobno posiekanymi orzechami. Wierzch udekoruj perełkami przed podaniem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki