Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno tortownicy o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiej do miseczki i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier ciągle ubijając masę. Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia składników. Na koniec stopniowo dodawaj do ubitych białek suche składniki, delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu biszkopt wystudź.
Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku, wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Pokrojone trukawki ułóż na biszkopcie i zalej tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki