Formę wyłóż na samym spodzie papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C grzałka góra dół.
Białka jaj ubij na sztywną pianę, w trakcie kiedy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj cukier.
Ubijaj do momentu, kiedy cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej oraz ekstrakt wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Przelej całość do formy o wym. 25 cm x 35 cm i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
We wrzątku rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem.
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix niebieski Dr. Oetkera wymieszany wcześniej z cukrem pudrem. Ubij całość na sztywno.
Wystudzony biszkopt nasącz ponczem. Wyłóż niebieską śmietanę i borówki.
Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki