Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Białka oddziel od żółtek i przelej do miski. Zacznij ubijać, pod koniec dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodaj żółtka i zmiksuj razem.
Mąkę pszenną i skrobię przesiej przez sito i wmieszaj delikatnie w masę jajeczną.
Przelej całość do formy i wyrównaj. Wstaw biszkopt do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i mascarpone ubij mikserem na puszystą masę. Do wąskiego, wysokiego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania Sposobu na sernik na zimno i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Całość wlej do masy śmietankowej i zmiksuj razem.
Na wystudzony biszkopt wyłóż masę śmietanową.
We wrzątku rozpuść glazurę i cukier do połączenia składników i odstaw w temp. pokojowej na 15-17 min. Udekoruj ciasto owocami i rozłóż na nich przygotowaną wcześniej glazurę. Gotowe ciasto schłodź w lodówce minimum 2 h przed podaniem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki