Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temp. 170˚C.
Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.
Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę, dodaj ekstrakt i wymieszaj krótko.
Następnie w dwóch / trzech partiach dodawaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połącznia się składników.
Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu biszkopt wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki