Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz. Ciasto nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Dodaj połowę płatków czekoladowych, wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na banany. Łyżką uformuj kopułę, na wierzchu zrób łyżką zwężające się wgłębienie wzdłuż (aby powstały skrzydełka biedronki). Masę rozsmaruj również na brzegach ciasta tak, aby nie było widać brązowego ciasta. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Wiórki kokosowe przesyp do woreczka, dodaj kilka kropli barwnika czerwonego, zamknij woreczek i pocierając go zabarw wiórki. Wierzch ciasta posyp czerwonymi wiórkami zostawiając wolne miejsce na głowę. Pozostałą częścią płatków czekoladowych posyp wgłębienie na wierzchu biedronki oraz głowę. Pisakiem cukrowym białym namaluj buzię oraz czułki biedronki. Z serduszek czekoladowych zrób oczy. Pozostałymi dekoracjami z czekolady udekoruj wierzch biedronki. Perełkami udekoruj głowę biedronki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki