Miskę, w której będą ubijane białka najlepiej wcześniej przetrzeć alkoholem tak, by nie było na niej żadnych śladów tłuszczu. Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę miksować. Ubitą pianę rozłożyć na blachę do pieczenia - do upieczenia tej ilości bez będą potrzebne 3 blachy. Bezy nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką
Blachę wstawić do piekarnika. Piec według zaleceń.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 130 °C
Po 60 minutach zmniejszyć temperaturę i piec dalej.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C
W misce ubić mocno schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym i dalej ubijać. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem nałożyć na bezy, udekorować malinami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki