Piekarnik nastaw na 140°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając. Ubitą pianę podziel na połowę. Do pierwszej części dodaj 3 krople barwnika czerwonego i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj 3 krople barwnika zielonego i dokładnie wymieszaj. Kolorowe piany przełóż do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce narysuj okręgi o śr. 7 cm. W każde kółko połóż patyczek tak żeby powstał nam lizak. Powstałą lukę po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową i posypujemy kolorową posypką.
Blachę z bezami wstaw do piekarnika.
Czas suszenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin (najlepiej przygotować bezy wieczorem wówczas można je zostawić w piekarniku na całą noc).
Na patyczki można nałożyć ozdobne rurki, które udekorowane cienką tasiemką stworzą radosny klimat.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki