Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, kakao, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, żółtka i wodę wsyp do miski. Zagnieć do momentu, aż powstanie plastyczne ciasto. Połową ciasta wylep dno formy i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Drugą połowę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C.
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i dokładnie zmiksuj. Masę przelej na wystudzony spód. Zamrożoną część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim górę ciasta.
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 80 - 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź je w lodówce.
Sernik udekoruj malinami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki